SEO

SEO Analizi Nedir & Nasıl Yapılır?

Siteniz için bir SEO analizi gerçekleştirmek birçok nedenden ötürü hayati önem taşımaktadır. İlk olarak, iyileştirilmesi gereken sorunlu alanları belirleyebilir ve bir eylem planı oluşturma şansı elde edersiniz. Bu sizin SEO başarınızı doğrudan etkileyecek bir durumdur.

Sitenize gelen organik trafiği teşvik etmeyi ve arama sıralamanızı geliştirmeyi amaçlıyorsanız, site denetimlerini düzenli olarak yönetmeniz gerekir. Sitenizin SEO analizi gerçekleştirmek bu yüzden çok önemlidir. Bunu es geçmemelisiniz.

İlk olarak, iyileştirilmesi gereken sorun alanlarını tanımlayabilirsiniz. Bunları düzeltmek için bir eylem planı oluşturabilirsiniz. İkincil olarak, uygun bir SEO analizi, sitenizi arama pazarlamasındaki en son değişikliklere ve rekabetin üstünde güncel tutacaktır.

SEO Analizi Nedir?

Bir SEO denetimi yapmanın yollarıyla ilgili ayrıntılara dalmadan önce, bunun anlamını ve sonuç olarak beklentiyi anlamak önemlidir. SEO analizini gerçekleştirdikten sonra elde edeceğiniz verileri en iyi şekilde kullanmanız gerektiğini bilmelisiniz.

SEO Analizi Nedir?

SEO analizi bir sitenin arama motoru görünürlüğü birkaç şekilde değerlendirmek için gerçekleştirilen bir süreçtir. Bir sitenin analizini yapmak için kullanabileceğiniz farklı araçlar ve teknikler olsa bile en iyi çözüm analizi adım adım gerçekleştirmektir.

SEO analizini profesyonel bir şekilde gerçekleştirmeniz durumunda siteyi baştan aşağı inceleyebilecek, neyin iyileştirilmesi gerektiğini ve nelerin düzeltilmesi gerektiğini öğrenebileceksiniz. Böylece arama motorlarında sitenizin performansını ve görünürlüğünü artırmış olacaksınız.

SEO Analizi Nasıl Gerçekleştirilir?

SEO analizini gerçekleştirmek için takip edebileceğiniz üç farklı yöntem vardır. Bu üç yöntemden hangisini kullanmak istediğiniz bütçenize ve işe yaklaşımınıza göre değişiklik gösterecektir. SEO analizi gerçekleştirmek istiyorsanız aşağıdaki önerilerimi dikkate alabilirsiniz.

  • Kendiniz yapabilirsiniz – Sitenizin SEO analizini kendi başınıza gerçekleştirebilirsiniz. Doğru araçları kullanarak ve verileri doğru şekilde okuyarak bunu başarabilirsiniz. Ancak SEO analizini tek başınıza yapmak istiyorsanız bunun zaman alıcı olduğunu bilmelisiniz.
  • Bir yazılımdan destek alabilirsiniz – Bir diğer alternatif, URL bilgilerinizi ve Google Analytics verilerinizi bir siteye veya yazılıma girmek ve SEO analizi inisiyatifini araca bırakmaktır. Bu araçların çoğu ücretsizdir ve kullanımları basittir. Ancak spesifik bir SEO analizine ihtiyacınız varsa bunlar doğru seçenek olmazlar.
  • Bir profesyonelden destek alabilirsiniz – Son seçenek, SEO analizini gerçekleştirmek için bir uzman ile çalışmaktır. Bu seçenek bütçe açısından sizi zorlayabilir. Ancak SEO analizi konusunda her şeyin doğru şekilde yapılmasını ve kısa sürede tamamlanmasını sağlayabilirsiniz.

Yerel SEO Analizi Nedir?

Yerel SEO analizi, web sayfasının erişilebilirliğinin ve sıralama başarısının bir değerlendirmesi anlamına gelir. Bir yerel SEO denetimi, Google My Business hesabınızın varlığıyla birlikte onu iyileştirmeye ve sıralamanızı yükseltmeye yönelik önerileri içerir.

Yerel SEO analizi, standart SEO analizlerinden biraz farklı işlev gösterir. Yere alıcılar (arama yapan kişiler) genellikle işletmenizin yakınında bulunan bir bölgeden arama yaparlar ve muhtemelen telefon numaraları ve yol tarifleri gibi yerel bilgilerle ilgilenirler.

Belirtilen konumda gerçek adrese sahip misiniz?

İşletmenizin hedeflenen konumdaki gerçek adresi, işletmenizin seçilen hedeflerini artırabilecek bazı faktörler nedeniyle önemlidir. Bu seçeneği SEO analizi sürecinde kontrol etmeniz gerekir. Her bilginin doğru olduğundan emin olmanız önemlidir.

İşletmenin yeri neden bu kadar önemlidir? İşletme yeri harcamalarınızı ve gelirinizi doğrudan etkiler. İnsanların internet üzerinden alıp satabilecekleri ve proje ekiplerinin çeşitli konumlardan işbirliği yapabildiği günümüz dünyasında konum başarı için önemli bir role sahiptir.

İçerik yararlı, doğru ve benzersiz mi?

İçerik kontrolü veya içerik bakımı, yerel SEO analizlerindeki en önemli faktörlerden biridir. Peki yararlı, doğru ve benzersiz kaliteli içerik nedir? Bu soruyu cevaplamak için Google’ın nihai arama hedefini anlamanız gerekir.

Aramaya, nasıl geliştiğine ve SEO’yu nasıl etkilediğine daha ayrıntılı bir biçimde göz atmalısınız. Ardından, içerik oluşturucu olarak karşılaştığınız zorlukları ve sayfanızda daha kaliteli içerik oluşturmak için ne yapmanız gerektiğini incelemelisiniz.

Google’ın neden bu tür içerik kontrolünü zorunlu kıldığını anlamak önemlidir. Google, günde üç buçuk milyardan fazla arama yapan insanların soru ve süreçlerini yanıtlamaktan sorumlu bir makine gibi çalışır. Bu yüzden ona içerik yoluyla iyi cevaplar sunmanız gerekecektir.

İçerik yararlı, doğru ve benzersiz mi?

Google’ın algoritmaları kısa süre içerisinde alakalı ve faydalı sonuçlar sunmaya çalışır. Google’ın sunduğu alakalı ve yararlı sonuçlar, içeriğin web ortamında yer alan erişilebilir bölümleridir. İçeriğin bu bölümleri, aramayı yapan kullanıcı için alaka düzeyi ve kullanışlılık sırasına göre sıralanır.

Bir başka ifadeyle, oluşturduğunuz içeriğin herhangi bir SEO değerine sahip olmasını istiyorsanız, arama yapanlar için yararlı olması gerekir. Ancak oluşturduğunuz içeriğin aramalar için yararlı olduğundan nasıl emin olacaksınız?

Google’ın yerel SEO analiz önerileri

  • Yararlı ve bilgilendirici – Bir restoran için site açıyorsanız, yaklaşan etkinlikleri dağıtmak için konum, çalışma saatleri, iletişim bilgileri, menü ve bir blog ekleyebilirsiniz.
  • Diğer sitelerden daha yararlı ve değerli – Belirli bir konu hakkında yazıyorsanız, içerikleri web ortamında yer alan sayısız içerikten daha değerli olması ve farklı bir bakış açısı sunması önemlidir.
  • Güvenilir – Orijinal araştırma, bağlantılar, alıntılar, referanslar ve incelemeler kullanarak sitenizin güvenilirliğini gösterin. Yazarın veya gerçek müşterilerin referanslarının biyografisi, sayfanızın itibarını ve güvenilirliğini artırmaya yardımcı olabilir.
  • Yüksek kalite – Web sayfanızın içeriği özel, benzersiz ve yüksek kalitede olmalıdır. Farklı sayfalardan içerik alıntısı yapmamalısınız. İçeriğin birincil amacının ziyaretçilerin iyi bir kullanıcı deneyimine sahip olmasına izin vermesi gerektiğini unutmayın.
  • İlgi çekici – Ürünlerin, ekibinizin veya kendinizin resimlerini ekleyin. Sitenize renk katın. Olgusal veya biçimsel hatalar olmadığından emin olun. Kural olarak, çok sayıda reklam sitenizi ziyaret edenler için kafa karıştırıcı olacaktır.

Yukarıda belirtilen önerileri yerine getirdiğiniz zaman içeriklerin SEO değeri potansiyelini en üst düzeye çıkarmış olursunuz. Onları reddederseniz içeriğiniz değeri çok düşük olur. Bunları kaçırdığınız zaman içeriğin değeri çok düşük olacaktır.

Ancak, harika içerik oluşturmak başarının tek yolu değildir. İçeriklerin de bilmeniz gereken teknik yönleri vardır. İçeriğin SEO değeri ne kadar bilgilendirici, yararlı, değerli, güvenilir ve ilgi çekici olduğuna bağlıdır. Bunu göz ardı etmemelisiniz.

İçerikleri optimize etmek önemlidir. İçeriğiniz optimize edilmezse SEO konusunda bir o kadar etkili olamazsınız. Optimize edici içerik oluşturmak için “kitle merkezli” içeriğe sahip olmanız gerekir. Anahtar kelimeleri, meta başlıkları, meta açıklamaları ve diğer faktörleri optimize etmelisiniz.

Tüm atıflarda tutarlı NAP-W bilgilerini kullanıyor musunuz?

NAP name (isim), address (adres) ve phone (telefon) üçlüsünün kısaltmış halidir. NAP-W denildiğinde sondaki W ise web siteyi temsil etmektedir. NAP-W bilgilerinin kayıtlı olduğunuz tüm dizinlerde aynı şekilde olması önemlidir.

Tutarlı listeler yalnızca aynı bilgileri değil, aynı yazım ve biçimlendirmeyi de kapsar. SEO tüm detaylar hakkındadır. Yerel SEO denetiminde bu gerçeği göz önünde bulundurmanız gerekir. Aksi durumda SEO açısından çok büyük sıkıntı yaşarsınız.

İşletmenizin NAP bilgileri tutarlı olduğunda, ilgili bilgiler tüm profiller ve tüm dizinlerde görünürler. Bu, arama motorlarının kim olduğunuzu, ne tür bir iş yaptığınızı ve arama yapan kişilerin sizi nasıl bulabileceğini belirleyen en önemli durumlardan biridir.

NAP tutarlılığı, arama sıralamalarını iyileştirmeyi, web sayfalarına gelen trafiği artırmayı ve web ortamından daha fazla satış almayı amaçlayan işletmeler için hayati önem taşır. Kullanıcıların işletmenizi birden fazla adla veya farklı adreslerle bulmalarına engel olmuş olursunuz.

Arama motorları şirketiniz ile ilgili çeşitli ayrıntılar bulduğunda kayıtlarınıza olan güvenilirliği kaybetmiş olurlar. Bu nedenle, arama yapanlara daha güvenilir olan başka bir giriş sağlama olasılıkları daha yüksektir.

Google My Business nedir ve yerel SEO analizini nasıl etkiler?

Google işletmelere arama işlevi olması açısından Google My Business adında bir listeleme kolaylılığı sunmuştur. GMB, yerel işletmelerin Google’a giriş biçimidir. Çünkü GMB kayıtları bir işletmenin adını, adresini, telefon numarasını ve site adresini içerir.

Bu işletme bilgilerine Google Haritalar gibi bazı Google mülklerinde erişmeniz mümkündür. Potansiyel alıcınızın hizmetlerinizi ve ürünlerinizi bulmasını ve kullanmasını istediğiniz her şey için Google My Business’ı değerlendirebilirsiniz.

Bu şekilde, müşteri incelemelerine yanıt verebilirsiniz. Uzun vadede işletmenize ait öne çıkan görselleri kullanabilirsiniz. Bu açıdan Google My Business’ı optimize etmek yerel SEO analizi gerçekleştirirken göz önünde bulundurulması gereken bir durumdur.

Arama yapan kullanıcılar arama çubuğuna yerelleştirilmiş terimler ve anahtar kelimeler yazdıklarında, arama için kullanılan orijinal görüntünün güncellenmiş bir biçimi olarak anahtar kelimeye eklenmiş, ilgili yerel işletme girişlerine sahip içerikler bulurlar.

İşletmeniz için Google My Business’da eşsiz ve yüksek kaliteli görseller kullanıyor musunuz?

Bir konu yerel arama rekabeti söz konusu olduğunda çok belirleyici varyasyonların kullanılması söz konusudur. Bu faktörlerden bir tanesi görsellerin yönetimi ve optimize edilmesidir. Google’ın sisteminde resimler, işletmenizin meşru bir kuruluş olduğunu göstermeyi destekler.

Görseller işletme kimliğinizin bir kısmını belli ederler. İşletmenizin ismini bir görselle desteklediğiniz zaman güvenilirliğini güçlendirmeyi başarırsınız. Google, Google My Business profillerinde daha yüksek kaliteli görseller içeren işletmeleri telafi etmesi şaşırtıcı değildir.

Hepimiz, görsel faktörünün yerel SEO denetimindeki en önemli faktörlerden biri olduğunun farkındayız. Google My Business hesabınız en azından bir profil fotoğrafı, kapak fotoğrafı ve işletme logosunu içermelidir. Bu optimize için en uygun seçenektir.

Dilerseniz profilinizde sunduğunuz ürünlerin, hizmetlerin, tesislerinizin veya ekibinizin görsellerine yer verebilirsiniz. Görseller iş yerinde, bir müşteri tarafından, işletme sahibi tarafından, iç mekan, ekip, ürün ve marka şeklinde sınıflandırılırlar.

Başlıkta ve ilk cümlede hedef anahtar kelimeye yer verdiniz mi?

Anahtar kelime araştırmasında, anahtar kelimelerinizi başlığa ve açıklamaya uyumlu bir şekilde eklemenin yollarını aramalısınız. Yerel SEO analizi bu faktörler üzerinde yoğunlaşmayı gerektirir. SEO odaklı blog gönderileri için uzun kuyruklu anahtar kelimeleri kullanabilirsiniz.

Anahtar kelime yerleşiminde temel mesele onun normal konuşmada kullanılacak şekilde kullanılmasıdır. İnsanların SEO ile yıllar önce karşılaştıkları büyük sorunlardan biri, alakasız anahtar kelimelerin içerikte kullanılarak kullanıcının kandırılması olmuştur.

Artık bu yaklaşımın geride kaldığını bilmek gerekir. Anahtar kelimelerin içerikte doğal bir şekilde paylaşılması önemlidir. Tek bir kelime veya uzun kuyruklu bir kelime kullanıyor olabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta söylediklerinizde anlamlı olmaktır.

Yerel hedef sayfada mini harita var mı?

Arama sonuçlarında görünmek işletmeniz için hayati bir öneme sahiptir. İşletmenizi veya hizmetlerinizi, arama yapanların bulabileceği şekilde konumlandırmak gerekir. Yerel arama sonuçlarında görünmenin yerel müşterilerin önüne çıkmak anlamına gelir.

SEO analizi sürecinde buna dikkat etmelisiniz. Birisi bölgenizdeki hizmetlerinizi veya işletmenizin ürünlerini arıyorsa, SEO sonuçları sayfasının üst kısmındaki haritada vurgulanmış olarak görünen yerel sonuçlarda yer almak istersiniz.

Yerel hedef sayfada mini harita var mı?

Öncelikle insanların sizi adınız ile arayacaklarını düşünmemelisiniz. İnsanlar daha sık hizmetlere göre arama yapmaktadırlar. “Ahmet’in Diş Hekimi Merkezi” şeklinde arama yapmazlar, “diş hekimi” gibi genel bir terim kullanırlar.

İşte bu durum yerel aramanın neden büyük bir role sahip olduğunu gösterir. Bu noktada birçok işletme GMB hesabı, Instagram, Facebook sayfası ve adresi gibi niteliklerle ön plana çıkacaktır. Yerel SEO analizinde bu detayları hiçbir şekilde atlamamanız gerekir.

  • Harita eklemeyi unutmayın – Hemen hemen her sitenin bir iletişim sayfası vardır. Google iletişim sayfasında sayfaya eklenmiş bir harita bulunduğunda bundan epey hoşlanır. Konumunuzu arayan kişiler için etkileşimli bir harita eklemek arama yapan kişi için oldukça yararlıdır.
  • Konumu sayfa başlığına ekleyin – Sitenizin sayfa başlığı sitenizin kodunda yer alır. Bu kod içeriğin ne hakkında olduğunu söyler. Ayrıca arama sonuçlarında da görünür. Çoğu yerel arama ihtiyaca ve konuma göre gerçekleştirilir. Bu nedenle sayfa başlığını ayarlamak gerekir.
  • Meta açıklamalarınızın farkında olun – Meta açıklamanız, sayfanızın içeriğini kısa bir biçimde açıklayan bir kod parçasıdır. Bu sadece SEO konusunda yardımcı olmakla kalmaz. Aynı zamanda arama sonuçları sayfasında görünürler. Bu da konum ve telefon numarası gibi bilgileri eklemek için ideal bir alandır.

Teknik SEO Analizi Nedir?

Teknik SEO Analizi Nedir?

Teknik SEO, sitenizi tarama ve dizine ekleme aşaması için optimize eden bir araçtır. Teknik SEO yardımıyla arama motorları herhangi bir sorun olmadan sitenize erişebilirler, tarama yapabilirler, yorumlama gerçekleştirirler ve sitenizi dizine eklerler.

SEO analizinin bu kısmının teknik olarak adlandırılmasının sebebi sitenin gerçek içeriği veya site tanıtımıyla ilgisinin olmamasıdır. Teknik SEO’nun temel amacı bir sitenin altyapısını optimize etmektir. Teknik SEO analizi bir anlamda SEO analizinin maliyetini düşüren bir unsurdur.

Doğru geliştirilmiş bir analiz listesi arama motorlarının siteye kolay erişmesini sağlar. Başka bir ifadeyle, SEO analizi sitenin araştırılması için bütünsel bir süreçtir. Analiz süreci siteniz ile ilgili çeşitli fırsatlar elde edebileceğiniz tahmini yollardan biridir.

Dikkate almanız gereken en önemli şey, arama motorlarıyla iletişim kurma ile ilgili tüm teknik sorunları bulmaktır. Arama sonuçlarınız iyi değilse karşınıza çıkan engelleri belirlemeniz gerekir. Herkes kendi sitesinin durumunu bilmek ister. Bu nedenle teknik SEO analizi bir gerekliliktir.

Teknik SEO denetimini başlatmak için siteniz için etki noktalarını iyi ayarlamanız gerekir. Bu içerikte birkaçıyla ilgili bilgi bulabileceksiniz. Ancak siteniz için hayati olduğunu düşündüğünüz başka ölçütleriniz varsa bunları ekleyebilirsiniz.

Dizine ekleme

Google’da kaç adet dizine eklenmiş sayfanız var? Tarayıcı tarafından kaç sayfa incelenmiş durumundadır? Bu ikisi birbirinden farklıdır. Bu nedenle Deepcrawl gibi bir araç kullanarak sitenizin taranmasını gerçekleştirmelisiniz.

  • Arama motorlarında arama yaparken ana sayfa ilk satırda görünüyor mu? – Sitenizin arama motorlarının ilk sayfasında olduğundan emin olun. Marka adını uygulayarak sitenizi arama motorlarında test edebilirsiniz. İlk sayfada görünmüyorsa bir sorun var demektir.
  • Siteniz reddedildi mi? – Google Analytics organik trafik ile Google dizinindeki sayfa sayısını karşılaştırmanız gerekir. İlk olarak, organik trafik sonuçlarını bulmak daha iyidir. Daha sonra Google dizininin durumunu kontrol edebilirsiniz. Bir fark varsa siteniz reddedilmiş olabilir.
  • Taranmayan sayfa çok mu? – Tarama kontrolünü gerçekleştirmek size yardımcı olabilecektir. Bu kontrolleri Deepcrawl ile gerçekleştirebilirsiniz. Bazen sunucuda problem olacağı için tekrar test etmek isteyebilirsiniz.
  • Site haritası kullanımı ne durumda? – Dizine eklenen sayfaları kapsayan bir XML klasörü oluşturmanız gerekir. Bunu elle veya bazı araçların yardımıyla yapabilirsiniz. Bu dosya içeriğinizin taranmasını sağladığından oldukça önemlidir.
  • Search Console’un tarama istatistiklerinde belirgin bir azalma var mı? – Search Console’un tarama istatistiklerini göz önünde bulundurun. Dizine eklenmiş sayfaların azalması gibi bir problemle karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle her zaman kontrol etmek çok daha mantıklıdır.
  • Robots.txt ile ilgili problem var mı? – Robots.txt dosyasını kontrol etmelisiniz. Search Console ile kontrol edebilirsiniz. Bazen robots.txt dosyasının düzgün çalışmaması söz konusudur.
  • Noindex etiketi olan engellenmiş sayfalar var mı? – Noindex etiketi, dizine eklemek istemediğimiz sayfaları engellemek için kullanışlıdır. Bu işaretleri sitenize eklemelisiniz. Ekstra değeri olmayan bazı sayfalar vardır. Bunlarda noindex etiketini kullanmayı düşünebilirsiniz.

Erişilebilirlik

Erişilebilirlik anlamında ilk kontrol etmeniz gereken nokta URL yapısıdır. URL yapısının basit ve okunabilir olması gerekir. Ayrıca URL alakalı anahtar kelimeleri içermelidir. URL yapısının doğru ayarlanması gerekir. SEO dostu URL bilgi toplamak için botların ilgisini çekebilecektir.

  • URL’de parametreler kullanıyor musunuz? – URL’de ? veya # gibi parametreler olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Sitenizin tamamını kontrol ettikten sonra URL yapısını inceleyebilirsiniz. Bazı işlemler parametre oluşmasına neden olabilir. Ancak parametreleri çok sık kullanmamanız gerekir.
  • JavaScript ve çerezler kapatıldığında içerik okunabilir mi? –  Temel nokta, JavaScript ve çerez kullanımı uygun olmadığında bile içeriğin okunabilir olmasıdır. Bu durumu Browseo gibi araçları kullanarak kontrol edebilirsiniz. Sayfaya gelen tüm botların içeriği okuyabilmesi gerekir.
  • JavaScript olmadığında gezinme bağlantıları kullanılabiliyor mu? – Gezinme bağlantılarının JavaScript kodlarıyla oluşturulduğundan emin olun. Gezinme bağlantılarını kontrol etmek için JavaScript seçeneğini kapatarak testler gerçekleştirebilirsiniz.

Site mimarisi

İlk dikkat etmeniz gereken site mimarisinin yapısıdır. Ana sayfadan gelen bağlantı kategorilerine kadar tüm sayfaları kontrol etmelisiniz. Geçerli bağlantı stratejisi hiyerarşiye uygun şekilde ayarlanmalıdır. Çünkü arama motoru botları sitenizi ziyaret ettiklerinde bu bağlantıları kullanırlar.

  • Tüm kategoriler ve alt kategoriler yeterli mi? – Ziyaretçiler çok sayıda kategori ve alt kategoriye ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden birçok seçeneğe sahip olmaya çalışmalısınız. Anahtar kelime araştırmalarından yararlanarak kategorileri oluşturabilirsiniz.
  • URL yapısı hiyerarşiyle alakalı mı? – URL yapısı sitenin hiyerarşiyle ilişkili olmalıdır. Ayrıntılı inceleme, URL yollarının kategorilere göre belirlenmesi kullanıcı deneyimini artıracaktır. Ayrıca, siteyi kolayca bulmak için arama botlarının tarama işlemlerine yardımcı olurlar.
  • Önemli sayfalar ana sayfaya yakın mı? – Açılış sayfalarını ana sayfaya bağlamaya çalışmalısınız. Ana sayfa sitenizin en değerli alanıdır. Dolayısıyla, diğer sayfalarınız ana sayfa veya onunla ilgili sayfalara bağlantı veriyorsa etkinliği artıracaktır.
  • Sitenizde kaç kategori var? – Sayılar alakalı olmalıdır. Kategori sayfa numaralarını saptamalı ve sektörün ortalamasına dikkat etmelisiniz. Rakiplerinizi inceleyin. Sayfaların bir konuya odaklanmasını sağladığı için uygun kategori miktarı önemlidir.

Site içi bağlantılar

Tarayıcının bağlantılarla bağlanamadığı ancak site haritasında yer alan sayfalarınız var mı? Bu tür sayfaları kontrol etmeniz gerekir. Tarama araçlarıyla kontrolleri gerçekleştirebilirsiniz. Her sayfanın bir bağlantı yoluyla bağlanması gerektiğini unutmamalısınız.

Gelen bağlantı stratejinizin güvenilir olması gerekir. Stratejinizi buna uygun olacak şekilde planlamanız gerekir. Bağlantıları düzenli olarak kontrol edecek bir sisteme sahip olmalısınız. İdeal yol Search Console > Bağlantılar yolunu kontrol etmektir.

İçerikler ve blog sayfaları birbirlerine giden bağlantılara sahip olmalıdırlar. Diğer sayfalara bağlantı vermek için içerikleri araştırın. Tarama araçlarının yardımıyla bunu yapabilirsiniz. Kullanıcının sitede daha fazla zaman geçirmesini sağlamalısınız.

  • Logo ana sayfaya bağlantı sağlıyor mu? – Sitenizin her sayfasındaki logo ana sayfaya bağlanmalıdır. Bunu elle kontrol edebilirsiniz. Kullanıcı deneyimi, logoya tıklandığı zaman ana sayfaya gitmeyi gerekli kılar.
  • Çok fazla gelen bağlantılı sayfa var mı? – Gelen bağlantı sayısına dikkat etmelisiniz. Tarama araçlarıyla bunları kolayca belirleyebilirsiniz. Unutmayın gereksiz gelen bağlantılar tarama bütçesinin israf edilmesi anlamına gelir.

Site içi teknik SEO analizi

Site içinde gerçekleştirilecek teknik SEO analizinin büyük bir gir kısmı hatta neredeyse tamamı görsellerle ilgilidir. Sitenizde yer alan görsellerin SEO standartlarına uyum sağladığından emin olmalısınız. Bunu başarmak için aşağıdaki SEO analizi kriterlerini gözden geçirebilirsiniz.

  • Tüm görsellerin ismi var mı? – Yapılan araştırmalar, tüm görsellerin dosya adları ve hedeflenen anahtar kelimelerle örtüşmesi gerektiğini ortaya koymuştur. Screaming Frog gibi bir araç kullanarak bunları kontrol edebilir ve sonra gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz.
  • Görsellerin isimleri tire işareti (-) ile ayrılmış mı? – Görsel adı minimum iki kelimeden oluşuyorsa kelimeler tire işareti ile ayrılmalıdır. Tüm görsel adlarını Screaming Frog ile bulabilirsiniz. Böylece arama motorlarına tarama konusunda yardımcı olursunuz.
  • Tüm görsellerin alt metin etiketleri var mı? – Sayfalarda tüm görsellerin alt metin etiketinin dolu olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Screaming Frog ile bunu kontrol edebilirsiniz. Alt metni doldurmak, arama motoru tarayıcılarına tarama için yardımcı olmak anlamına gelir.
  • Görsel boyutlarını optimize ettiniz mi? – Görsellerin boyutları sayfadaki boyut ile aynı olmalıdır. Photoshop gibi araçları kullanarak görselleri kolayca kırpmayı başarabilirsiniz. Büyük boyutlara sahip resimlerden kaçınmalısınız. Bunlar sitenizdeki hızı azaltacak unsurlardır.

Site içeriği

Teknik SEO analizi açısından site içeriğini göz önünde bulundururken canonical, rel=prev ve rel=next etiketlerini dikkate almanız gerekir. Bu etiketleri doğru şekilde kullanmalısınız. Aksi taktirde teknik SEO konusunda hata yapmanız söz konusu olabilecektir.

  • Belirli sayfalarda sayfalandırma etiketi kullanıyor musunuz? – Sayfaların sayfalandırma etiketine (rel=prev ve rel=next) sahip olması gerekir. Sayfalandırma etiketini tarama araçlarının sunduğu raporlarla inceleyebilirsiniz.
  • Tarayıcılar sayfalandırma etiketlerini görüyorlar mı? – Arama motoru tarayıcıları sayfalandırma etiketini tanımlamalıdır. Bu yüzden onları doğru şekilde uyguladığınızdan emin olmalısınız. Sayfalandırma etiketini tarama araçlarını kullanarak inceleyebilirsiniz.
  • Sayfalandırma bağlantısı geçerli bir URL gösteriyor mu? -Sayfalandırma etiketlerinde doğru sayfaları göstermeniz önemlidir. Sayfaların önceki ve sonraki etiketlerini gösterdiğinden emin olun. Ayrıca ilk sayfada rel=prev ve son sayfada rel=next kullanmayın.
  • Sayfalandırma yerine standart etiket var mı? – Sayfaları inceleyin ve gerekli olması durumunda standart (canonical) etiketinin kullanıldığından emin olun. Screaming Frog kullanarak sitenizde yer alan canonical etiketine sahip sayfaları kontrol edebilirsiniz.
  • Sayfalandırma yapılmış sayfalar organik trafik sağlıyor mu? – Sayfalandırma yapılmış sayfaların arama motorlarından trafik aldığından emin olun. Bunun için Google Analytics > Açılış Sayfaları raporunu gözden geçirebilirsiniz.

Video içerikler

Markaları ararken listelenen rich snippet video seçeneklerini görüyor musunuz? Video açısından rich snippet verilerini incelemelisiniz. Google aramalarını ve kaynak kodlarını inceleyerek bunları inceleyebilirsiniz. Bu sayede daha iyi tıklama oranlarına sahip olabilirsiniz.

  • Tüm videolar için Schema.org biçimlendirmesi yapılı mı? – Videolar için bu verilerin kullanımı esastır. Google aramalarını ve kaynak kodlarını inceleyerek bunları öğrenebilirsiniz. Rich snippet kullandığınız zaman daha iyi tıklama oranı değerlerine sahip olabilirsiniz.
  • Search Console’da video site haritanız var mı? – Video site haritalarını kontrol edin. Bunları Google araması yaparak kontrol etmeniz mümkündür. Videoları Google’a ulaştırmanın en iyi yollarından biri site haritaları oluşturmaktır.

Mobil durum

Teknik SEO analizi açısından mobil durumun kontrolü birkaç durumun doğru olup olmadığını kontrol etmekle ilgilidir. Hedefiniz en iyi şekilde kullanıcı deneyimi sunmak olduğundan teknik mobil unsurları en ince ayrıntısına kadar kontrol etmeniz önemlidir.

  • Google botlar için JavaScript, CSS ve fotoğraf kaynaklarının herhangi bir sürümünü engellediniz mi?– Bu kaynakları engellemek sitenizin düzgün bir şekilde işlev göstermemesine neden olabilir. Bu engellemeyi denetlemek için robots.txt dosyasını kullanabilirsiniz. Diğer ögeleri kontrol etmek için Search Console’dan yararlanabilirsiniz.
  • Rel=”alternate” ve rel=”canonical” etiketlerinin yerleşimi doğru mu? – Hem masaüstü hem de mobil sitenin eşit olması önemlidir. Mobil sitenin URL yapısı farklıysa, rel=”alternate” ve rel=”canonical” etiketlerini kullanmayı düşünebilirsiniz.
  • Mobil site ile masaüstü site arasında farklılık varsa yönlendirmelerin tutarlılığı ne durumdadır? – Kullanıcı araçları için talimatların net olması gerekir. Bir mobil aracı seçin ve talimatların nasıl çalıştığını inceleyin. Kullanıcı araçları için geçersiz talimatlar site içeriğinin doğru kullanılamamasına neden olabilir.
  • Tabletler için hangi sitenin kullanımı daha doğru? – Bir kullanıcı tablet kullanarak sitenize geliyorsa ona mobil sürümün gösterilmesi önemlidir. JavaScript, CSS, .htaccess, PHP veya ASP kodlarını kullanarak bunu gerçekleştirebilirsiniz.

Semantic HTML

Semantic HTML veya anlamsal biçimlendirme kullanıyor musunuz? Bu yapının kullanılıp kullanılmadığını kontrol edinin. Anlamsal biçimlendirme, arama motorlarının sitenizi daha iyi taramasına yardımcı olur. Schema.org, Facebook Open Graph vb. verilebilecek ideal örneklerdir.

  • Rich snippet kullanıyor musunuz? – Rich snippet, sitenizi kullanıcı dostu olarak göstermek için arama motoru sonuç sayfalarını etkileyebilir. Google, Schema.org’u kabul ettiği için onu kullanmanız çok daha doğru olacaktır.
  • Biçimlendirme işe yaradı mı? – Biçimlendirme seçimlerini arama sonuçlarında görüp göremediğinizi kontrol edin. Bunun için Google’ın sunduğu yapısal veri test aracını kullanabilirsiniz. Arama motoru tarafından sunulacak bilgilere dikkat etmelisiniz.
  • Yerel işletmeler için herhangi bir mikro veri var mı? – Biçimlendirme niteliklerini yerel işletmeler için kullanabilirsiniz. Bunu gerçekleştirmek için Schema.org biçimlendirme yapısını kullanmanız gerekir.
  • Rakip sayfalar biçimlendirmeleri kullanıyorlar mı? – Rakip siteleri araştırın ve raporlar oluşturun. Arama motorlarında rakiplerinizi arayarak bunu hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. Rakiplerinizin bu tür verileri kullanıyorsa tıklama oranı konusunda öne çıkabilirler.

Site İçi SEO Analizi Nedir?

Site İçi SEO Analizi Nedir?

Site içi SEO, sitenizin her sayfasını, o sayfanın konusuyla ilişkili anahtar kelime aramalar için optimize etme yöntemidir. Site içi SEO analizi size çeşitli konularda yardımcı olması mümkündür. Özetle aşağıdakileri kapsayacak şekilde bazı faydalar edinirsiniz:

  • Site içi SEO denetimi size yardımcı olabilir.
  • Sitenizin SEO sağlığının farkında olabilirsiniz.
  • İşletmenizin online görünürlüğünü engelleyen sorunları anlayabilirsiniz.
  • Arama motoru pazarlamasındaki en son gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
  • Arama motorlarının sitenizi dizine ekleyip ekleyemeyeceğini öğrenebilirsiniz.

Bir site içi SEO analizi sitenizin genel analizi için size epey faydalı bilgiler sağlayacaktır. Bu analizleri en az yılda iki kez yapmanız gerekir. Böylece Google algoritma güncellemelerine karşı sitenizi hazır tutmuş olursunuz. Düzenli analizler her zaman siteniz için iyi olacaktır.

Her sayfa için başlık kontrolü

Başlık etiketleri SEO için oldukça önemlidir. Sitenizdeki her sayfa benzersiz olmalıdır. Her sayfa için farklı bir başlık etiketine ihtiyacınız olacaktır. Başlık etiketleri, arama motorlarına sayfalarınızın her birinin konusu hakkında bilgi verirler.

Başlık etiketleri, bir Google aramasında bağlantı metni biçiminde görünürler. Başlık etiketleri Google sıralamasında ağırlık taşıdığından uygun başlık etiketleri yazmaya odaklanmanız gerekir. Başlık etiketleri, sayfanın içeriğiyle ilgili anahtar kelimeleri içermeli ama doğal olmalıdır.

Meta açıklamalar

Meta açıklamaların birincil amacı sayfanızın ne hakkında olduğunu tanımlamak, sayfanın değerini araştırmacıya ifade etmek ve bir harekete geçirici mesaj sunmaktır. Dolayısıyla meta açıklamaların en iyi şekilde kullanılması önemlidir.

Meta açıklamalar Google sıralamanızı doğrudan etkilemezler. Ancak iyi yazılmış açıklamanın sitenizin tıklama oranını iyileştireceği doğrudur. Başlık etiketleri gibi meta açıklamalar da yeterli uzunlukta olmalı ve anahtar kelimeler içermelidir.

Orijinal, ilgi çekici ve alakalı içerik

İçeriğiniz benzersiz, ilgi çekici ve orijinal olduğundan emin olmanız gerekir. Hiçbir şekilde kopya içerik kullanma yoluna gitmemelisiniz. Kullandığınız içeriğin kopya olup olmadığını gözden geçirmek için Copyscape gibi araçları kullanabilirsiniz.

Sitenizde yer alan kopya içeriği kolayca kaldırabilirsiniz. İçerik, potansiyel müşteriniz için yararlı, bilgilendirici ve ilgi çekici olmalıdır. İçerik miktarına değil kaliteye odaklanmalısınız. Ancak düzenli olarak içerik yazmayı unutmamalısınız.

İlgili dahili ve harici bağlantılar

Sayfalarınızın birbirine bağlanması Google arama sıralaması için önemlidir. Ancak bunlar aynı zamanda kullanıcı deneyimini iyileştirirler. Site içeriklerine dahili bağlantılar eklediğiniz zaman yönlendirilen içeriğin hedef tanım için eşleşiyor olduğundan emin olmalısınız.

Bir sayfada ne kadar bağlantıya yer vermek gerekir? Bu konuda katı kurallar yoktur. Ancak ideal olan sayfa başına maksimum on dahili ve harici bağlantıya yer vermektir. Fazlası SEO açısından sorun yaşamanız anlamına gelebilecektir.

Kısa ve net URL

Her sayfanın URL’si kısa ve net ama aynı zamanda eşsiz bir şekilde biçimlendirilmiş olmalıdır. Aşağıda aynı sayfaya yönlendirilmiş olan iki farklı URL örneği göreceksiniz. Sizce bu URL’lerden hangisi kullanıcı deneyimi açısından daha idealdir?

  • https://www.seouzmani.info/post=12345/
  • https://www.seozumani.info/sayfa-basligi/

Uygun bir URL kısa ve açıklayıcı anahtar kelimelere sahip olmalıdır. Açıklayıcı URL ideal olsa bile değişiklik yapmak istediğiniz zaman yönlendirmelerin doğru şekilde yapıldığından emin olmanız gerekir. Bu sayede arama motoru performansınızı korumuş olursunuz.

Bozuk bağlantılar

Bozuk bağlantılar Google sıralamanızı olumsuz yönde etkilerler. Bununla birlikte sitenizde kötü bir kullanıcı deneyiminin oluşmasına neden olurlar. Tüm bağlantıları kontrol edin ve hepsinin çalışıp çalışmadığından emin olun. Bunun için Online Dead Link Checker aracını kullanabilirsiniz.

Sitenizde bozuk bağlantıların olması demek sadece kullanıcı deneyiminin olumsuz etkilenmesi anlamına gelmez. Bozuk bağlantılar arama motoru tarayıcılarının gidiş yönlerinde birer engel teşkil ederler. Dolayısıyla var olan bozuk bağlantıların en kısa süre içerisinde düzeltilmesi önemlidir.

Mantıksal olarak organize edilmiş içerik

Bir sitenin sezgisel ve temiz bir yapıya sahip olması kullanıcı dostu bir deneyim ve iyi bir SEO değeri sunar. Bunun için oluşturduğunuz site kadar oluşturduğunuz içerik yapısı da önemlidir. Bunun en iyi şekilde yapılandırılmış olması gerekir.

İçeriği yapılandırırken uygun sayfalar ve kategoriler halinde gruplandırma gerçekleştirmeniz önemlidir. Aynı zamanda, sitenizin bir gizlilik politikası ve hakkında sayfasının olması gerekliliktir. Bu sayfaların sitenizde var olduğundan emin olmalısınız.

Sitenin yüklenme süresi

Organik sıralamaları belirlerken Google hızlı yüklenen siteleri ön plana çıkarır. Yüklenme hızı, kullanıcıların sitenizde kalıp kalmayacağını belirleyen önemli bir etkendir. Google’ın sunduğu PageSpeed Insights aracını kullanarak sitenizin hız durumunu kontrol edebilirsiniz.

Sayfa hızını etkileyen en önemli etkenlerden birisi sitede kullanılan görsel içerikler ve onların optimize edilme şeklidir. Boyutlar açısından görsellerin en iyi şekilde sıkıştırılmış olması gereklidir. Aynı zamanda bunu yaparken alt metin etiketlerini optimize etmeyi unutmamalısınız.

Sitenin yüklenme süresi

Site Dışı SEO Analizi Nedir?

Site dışı SEO, sitenizi web ortamında tanıtmak için kullanabileceğiniz yöntem ve tekniklerin bir derlemesidir. Bağlantı oluşturma olarak da bilinir. Site dışı SEO, sitenizin sınırları dışında gerçekleştirilecek etkinlikleri ifade eder. En önemlileri şunlardan oluşur:

  • Bağlantı oluşturma
  • Sosyal medya pazarlamacılığı

Yararlı ve kaliteli bir sitenin diğer sitelerden referans alması daha olasıdır. Bu tür sitelerin sosyal medyada bahsedilmesi çok daha yüksek bir ihtimaldir. Sitelerin topluluklar arasında paylaşılması ve yer imlerine eklenmesi daha olasıdır.

Site dışı SEO analizi gerçekleştirildiği zaman üç önemli faydadan yararlanmak mümkün hale gelir. Bu faydalardan yararlanmak için site dışı SEO analizinin önemsenmesi gerekir. Aksi durumda bu faydalardan uzak kalmış olursunuz.

  • Sıralamalarda artış – Daha fazla trafik anlamına gelebileceği gibi arama motoru sonuç sayfasında sitenizin sıralama oranı artış gösterecektir.
  • PageRank değerinin artması – PageRank 0-10 arasında bir rakamdır. Google’ın önceliğinde bir sitenin kalitesini ve önemini gösterir. Google’ın başarılı olmasının temel nedenlerinden biridir. Bugün bir sayfanın sıralaması belirlenirken hesaba katılan 250 faktörden biridir.
  • Daha fazla erişim – Daha yüksek sıralama, daha yüksek erişim anlamına gelir. Bir site en üst sırada olduğunda daha fazla ziyaret, daha fazla bağlantı ve daha fazla sosyal medya paylaşımı elde edebilir.

Bağlantı oluşturma

Bağlantı oluşturma en yaygın ve en etkili site dışı SEO yöntemidir. Temel olarak, sitenize harici bağlantılar ekleyerek, rakiplerinize üstünlük sağlayabilirsiniz. Bu üst sıralarda yer almak için daha fazla oy toplamanız anlamına gelebilecektir.

Örneğin, birisi içeriğiniz beğenir ve onu sitesinde referans olarak kullanırsa bir bağlantı kazanmış olursunuz. Bu arama motorlarına bu sayfanın yararlı ve iyi bilgilere sahip olduğunu bildirmek gibidir. Site yöneticileri yıllar içerisinde bağlantı alabilmek için farklı yöntemler kullanmaya çalışmışlardır.

En popüler olanları blog dizinleri, forum imzaları, yorum bağlantıları, makale dizinleri, paylaşılan içerik dizinleri, bağlantı değişim şemaları vb. yöntemlerdir. Bu yöntemler geçmişte işe yaramasına rağmen bugünlerde pek işe yaramamaktadır.

Bağlantı oluşturma stratejisinin sadece bir miktar meselesi değil aynı zamanda bir kalite meselesi olduğunu düşünmelisiniz. Artık sitenize kaç bağlantının geldiği önemli değildir. Asıl önemli olan bu bağlantıları kaynağıdır.

Doğal bağlantılar sitenize doğal bir şekilde yönlendirilmiş bağlantılardır. Bu bağlantıların neler olduğu fazlasıyla açıktır. Bir bağlantıyı doğal yapan en önemli unsur okuyucunun gözünde değerli olmasıdır. Okuyucunun gözünde değerli olan bağlantı arama motorunun gözünde de değerlidir.

Değerli ziyaretçilerim, backlink alanında benzersiz teknikleri ve yeni nesil stratejileri özenle derlediğim kategorime: seouzmani.info/backlink/ sayfası aracılığı ile şimdi ulaşabilirsiniz! 🚀

Sosyal medya pazarlamacılığı

Sosyal medya pazarlamacılığı aynı zamanda sayfa dışı SEO ve bağlantı oluşturma yöntemlerinin en kritik parçalarından biridir. Sosyal medya sitelerinden gelen bağlantıların neredeyse tamamı “nofollow” olarak tanımlanırlar. Ama hepsi çeşitli değerleri taşırlar.

Sonuç

SEO kampanyanızın başarılı olmasını istiyorsanız bu içerikte yer alan bölümleri tek tek gözden geçirmelisiniz. Çok uzun sürebilir ama hiçbir şey dışarıda kalmayacak şekilde sitenizin bir SEO analizini gerçekleştirecek olduğunuzu bilmelisiniz.

Artık eksiksiz bir SEO analizi yapmak için donanımlı olduğunuzu bilmelisiniz. Yukarıda yer alan önerileri izleyerek sıralamanızı ve organik trafik seviyenizi iyileştirmeyi başarabileceksiniz. Tek yapmanız gereken en az arama motoru kadar kullanıcıları da önemsemektir.

Furkan GÖKÇÖL

Zamanın başlangıcında kendimi acil sağlık sektöründe geliştirmiştim. Ancak tam şu anda dijital pazarlama ve özellikle de arama motoru optimizasyonu konusunda kurumsal firmalara ileri düzey çözümler sunuyorum. Bütün bu yoğun serüvene istinaden şu an Nişantaşı Üniversitesi'nde Yeni Medya son sınıf; Psikoloji üçüncü sınıf öğrencisi olarak akademik hayatıma devam ediyorum.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu