SEO

SEO Çalışmalarında Bir Şeyler Yanlış Giderse Ne Yapmalıyız

SEO dünyasında bazen bir şeyler ters gidebilir. Bunların oluş nedenleri ise SEO çalışmaları sırasında çoğu kez agresif taktikler kullanmaktır. Google hakkında bilginizin az olması sebebiyle daha iyisi konusunda bir şeyler yapamayabilirsiniz. Buna ek olarak SEO çalışmaları için anlaşmış olduğunuz SEO uzmanı etik yöntemler kullanmıyor olabilir. Bu yazıda tekrardan doğru işler yapmaya başlamanız konusunda ihtiyaç duyduğunuz bilgiler yer almaktadır.

Değerli okurlarım, şu an okumakta olduğunuz bu kapsamlı içeriğime istinaden ileri düzey SEO çalışması çözümlerim hakkında da detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz şimdi kişisel web sayfamın https://furkangokcol.com/seo-calismasi/ bağlantısını inceleyebilirsiniz.

SEO Çalışmaları & Kontrol Aşaması

Kontrol Aşaması

SEO çalışmaları sırasında ya da sonrasında problem yaşadığınızı anlamanın iki önemli yolu vardır. İlk olarak sitenizin organik arama trafiğinde yüksek değerlerde düşüş olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bu düşüşler görünüşte epey ürkütücü olabilir.

Diğer yöntem ise Google Arama Konsolu üzerinden uyarı mesajı almaktır. Google size bu konuda yeterli bilgiyi sunmaktadır. Henüz bir Google hesabınız yoksa bunu hemen edinmelisiniz. Lütfen bir hesabınız yoksa okumaya ara verin ve hesap oluşturun. Hesabı oluşturduktan sonra Arama Konsolu üzerinde mesajlarınız yer alacaktır.

Manuel Cezaların Genel Görünümü

Arama Konsolu üzerinden bir şeyin ters gittiğinin bildirimini alırsanız bu manuel ceza olarak değerlendirilir. Bunun anlamı, Google’ın sitenizi incelemesi ve yapılan inceleme sonucunda size ceza vermesidir. Bu durum genelde hatalı yönetilen SEO çalışmaları sürecinini sonucudur.

Bu yaşandığı zaman Google Arama Konsolu üzerinden size iletilecek mesajın uyarı seviyesi oldukça yüksek olacaktır. Endişeye mahal vermemeli ve bunun standart bir uyarı mesajı olduğunu bilmelisiniz. Bu uyarılar genellikle site çapında link cezaları, kısmi link cezaları veya düşük kaliteli içerik cezaları şeklinde olmaktadır.

SEO çalışmaları sonrasında manuel ceza aldığınızda temel adımlar mutlaka şu üç adımı içermek zorundadır:

  1. Cezanın nedenini tanımlama. Örneğin link cezası aldıysanız Google’ın hangi linki beğenmediğini bulmalısınız.
  2. Problemi ortadan kaldırmalısınız.
  3. Google’a yeniden değerlendirme talebi gönderip cezayı kaldırmasını istemelisiniz.

Algoritmik Cezaların Genel Görünümü

Bu cezalar Google’ın düşük kaliteli siteleri tespit etmek ve onların sıralamasını düşürmek için geliştirdiği algoritmalar tarafından uygulanır. En çok bilinen algoritma cezaları şunlardan oluşur:

  1. Panda: Düşük kaliteli içerikleri tespit etmek için geliştirilmiştir.
  2. Penguin: Düşük kaliteli linkleri hedef alan bir algoritmadır.
  3. Search Quality: Bu algoritma az bilinen algoritmalardan birisidir ve site/sayfa değerlendirmesini gerçekleştirir.
  4. Top Heavy Ads: Sayfalarında çok fazla reklam bulunan siteleri tespit etmek için geliştirilmiştir.
  5. Payday Loans: Belirli sitelerde uygulanan istenmeyen SEO taktiklerinin tespit edilmesi için geliştirilmiştir. Google bu tür yöntemleri kullanan her tür siteyi bulmak için bu algoritmadan faydalanır.

Teknik olarak Google bunları basit algoritmalar olarak adlandırır ve onun terminolojisine göre bunlar ceza olarak nitelendirilmez. Fakat pratikte bunlardan herhangi birinden etkilenmişseniz site trafiğinde düşüşlerle karşılaşırsınız. Trafiğinize etki eden bu durumlardan biriyle karşı karşıya kalırsanız buna neden olan etkenin ne olduğunu bulmalısınız çünkü Google size Arama Konsolu üzerinden bu konuda detaylı bilgi vermemektedir.

Google Panda ve Penguin gibi algoritmaların duyurularını yapmaktaydı ancak bu durum artık gerçekleşmemektedir. Bu nedenle neler gerçekleştiğini anlamak tamamen size kalmış durumdadır. Algoritmaların ne olduğunu ve sitenize ne yapabileceğini iyi bilmelisiniz. Aksi taktirde problemin nerede olduğunu anlamanız söz konusu olmayacaktır.

Google’ın Sevmediği Linkler

Google’ın Sevmediği Linkler

Eğer manuel link cezası almışsanız veya SEO çalışmaları kapsamında bir şeylerin ters gittiğine inanıyorsanız bu kısım size ne tür linklerin sorun olacağını gösterme konusunda yardımcı olacaktır.

Google açısından linkler sıralama algoritması açısından önemli bir role sahiptir. Bu nedenle pek çok site yayıncısı SEO çalışmaları için olabildiğince fazla link elde etmeye çalışır ama maalesef belirli tür linkler zararlı olabilmektedir. Google site yayıncılardan yazınsal açıdan doğal linkler elde etmelerini istemektedir. Google açısından diğer linklerin büyük bir kısmı şüpheli linklerdir.

Linkler SEO çalışmaları için ödeme yapıp alabileceğiniz, belirli bedel karşılığı elde edebileceğiniz veya diğer nedenlerle size verilen bir şeyler olmamalıdır. Linkler kaynak veya referans olma açısından size verilen unsurlar olmalıdır. Bunun temel nedeni Google’ın linkleri içeriğiniz için bir oy olarak görmesinden kaynaklanmaktadır. Google linkleri bir tür önem niteliği olarak değerlendirir. Ne kadar fazla link yani oy alırsanız siteniz o kadar önemli demektir. Elde edilen her oyun aynı değerde olmayacağı bilinmesi gereken bir diğer önemli konudur.

Google’ın belirli linklere ceza vermesinin nedeni ise bunların doğal yollardan elde edilmemesidir. Yani Google elde ettiğiniz bazı linkleri yazınsal açıdan doğal görmemektedir. Sitenizde bu linklerden çok fazla varsa sitenizin arama algoritması açısından değeri düşecektir. Bir süre sonra ise Google size yaptırım uygulamak için harekete geçecektir.

Değerli takipçilerim, “Son 10 Yılda Link Oluşturmanın Değişim Gösteren 10 Yönü” başlıklı bir içerik daha önceden derlemiştim. Link oluşturma konusu SEO çalışmaları kapsamında çok önemli bir alandır. Günümüz arama motoru kurallarını esas alarak çalışmalar yapmayı arzu ediyorsanız hemen buraya tıklayarak içeriğimi inceleyebilirsiniz.

Tüm bunları göz önünde bulundurarak problem oluşturabilecek yaygın link türlerini incelemekte fayda vardır:

  • Ücretli Linkler: Google linkler için yapılacak herhangi bir ödemeyi SEO çalışmaları için problem olarak görmektedir. Eğer reklamlar alıyorsanız ve bunun sonucunda sitenize linkler geliyorsa takip edilecek en uygun yöntem NoFollow niteliğini kullanmaktır. Bu sayede Google’ın arama sonuçları için istenmeyen yöntemler kullanmadığınızı anlamasını sağlayabilirsiniz.
  • Web Dizinleri: Bu siteler birçok farklı siteyi hiyerarşik dizinlerde bir araya toparlar ama faydalı olabilecek çok az yer vardır. Eğer bu noktalardan link alırsanız bulunduğunuz sektörde aktif olanları seçmeli ve daha fazlasına yeltenmemelisiniz.
  • Makale Dizinleri: Bu siteler makale türü içeriklerinizi kaydetmenize izin verirler ve genel olarak bu makalelerde sitenize giden linkler yer alır. Ancak bu linkler yazınsal açıdan doğal değildirler. Makalenizi kimse incelemediği için bu siteler güvenilir bilgi kaynağı olma niteliğine sahip değildirler.
  • Uluslararası Linkler: Aktif olarak hizmet vermediğiniz ülkelere ait sitelerden link almak pek akıllıca olmayabilir. Birkaç tanesi problem olmasa bile bu türden alınacak fazla link problem çıkarabilir.
  • Kötü Çapa Metni: Linkleri eklerken kullanılan metinlere çapa metni adı verilir. Bu metinler Google’ın söz konusu linkte yer alan içerikleri daha iyi anlamasını sağlamaktadır. SEO açısından yapılan genel çalışmalarda bu metinler genellikle hedeflenen anahtar kelime olmaktadır. Fakat bu yöntemin gereğinden fazla kullanılması SEO çalışmaları açısından agresif tutum sergilediğiniz anlamına gelir ve bu Google tarafından arzu edilen bir şey değildir.
  • Kupon Kodları: Diğer site yayıncılarından elde edilmiş kupon kodlarını link almak için paylaşıyorsanız bu yöntem ücretli link almakla eşdeğer görülür. Eğer bu tür linkleriniz varsa gerekli kontrolleri gerçekleştirmelisiniz.
  • Düşük Kaliteli Bileşenler: Diğer yayıncıların içeriklerini sağ veya sol kısımda bileşen yardımıyla öne çıkararak karşılığında link alıyorsanız bu bir problem olabilir.
  • Ortaklık Programı: Eğer bir yayıncıya sitenize tıklama yapması için ödeme yapıyorsanız veya gelen trafik karşılığında komisyon alıyorsanız bu tür linkler ücretli link olarak nitelendirilmektedir.
  • Yorumlar: İnternet ortamında yer alan blogları ve forumları sık sık ziyaret ediyor ve yorum yoluyla link almaya çalışıyorsanız Google bundan hiç hoşlanmayacaktır. Bu tür yöntemlerden muhakkak uzak durmalısınız.
  • Link Değişimleri: Size yakın isimlerle link değişimi yapmanın yanlış bir tarafı yoktur. Benzer şekilde büyük medya sitelerinden link alımı yapmanın da bir sakıncası yoktur. Fakat link profilinizin büyük bir kısmı link değişimlerinden oluşuyorsa problem yaşayabilirsiniz.
  • Yazınsal Olmayan Diğer Linkler: Yukarıda yer alanlar karşılaşabileceğiniz yaygın link problemleridir. Bunun dışında pek çok farklı yazınsal olmayan link problemiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu durumda neyin Google açısından yazınsal link olarak değerlendirilip değerlendirilmediğini tespit etmeye ve aynı zamanda anlamaya çalışmalısınız.

Linklerle Alakalı Problemlerin Temizlenmesi

Eğer SEO çalışmaları sonucunda bir manuel link cezası almışsanız, Penguin algoritması tarafından etkilendiğinizi düşünüyorsanız veya sitenizin bunlardan herhangi biri nedeniyle etkilenmişse link profilinizi gözden geçirip temizlemeniz gerekecektir. Takip edilmesi gereken temel prosedür aşağıdaki gibidir:

  • Sitenize ait linklerin komple bir listesini çıkarın. Google Arama Konsolu size bir link listesi sunmaktadır ancak bu liste tüm linklerin yer aldığı bir liste olmaktan uzaktır. MOZMajestic ve Ahrefs sitelerinin herhangi birinden alınacak liste çok daha kullanışlı olmaktadır.
  • Bu listelerde yer alan linkleri iyi incelemeli ve benzer linkleri ayıklama yoluna giderek listeyi olabildiğince yalınlaştırmalısınız.
  • Linkleri analiz etmeye başlayın. Genel olarak aynı alan adından gelen bir veya iki linki incelemek yeterli olacaktır.
  • Problemli gördüğünüz linkleri işaretlemeli veya not etmelisiniz. Bu linklere daha sonra ihtiyacınız olacaktır.
  • Sitenize gelen linkler için tüm alan adlarını ortaya çıkardıktan sonra kemik liste elinizde olacak demektir.
  • Linklerin yer aldığı sitelere erişerek linklerin kaldırılmasını talep etmelisiniz.
  • Eğer ilk seferde talebinize bir karşılık gelmezse şansınızı tekrardan deneyin ama bu konuda aşırı ısrarcı olmamaya özen gösterin.
  • Kaldırtmayı başaramadığınız linkler varsa Google Disavow Tool aracını kullanarak bu linklerle olan ilişkinizi reddedebilirsiniz.

Bu adımları tamamladıktan sonra temel prosedürü yerine getirmiş olursunuz.

Son adımdan bir önceki adımda belirtilen araç sayesinde kötü olduğunu düşündüğünüz linklerle sitenizin bir ilgisinin olmadığını Google’a iletebilirsiniz. Basit bir biçimde söylemek gerekirse potansiyel linkleri kaldırmanın en pratik yolu bu aracı kullanmaktır.

Böyle basit bir yol varsa neden ilk başta uzun yolu denemeliyim diye düşünüyorsanız haklı olabilirsiniz. Fakat Google bu konuda ciddi olduğunuzdan emin olmak istemekte ve verdiği cezadan kurtulmak için gerekli çabayı göstermenizi beklemektedir. Disavow Tool kullanmak kolay olabilir ama Google’ı ikna etmek için işinizi zorlaştırabilir.

Kurtarma aşamasının son kısmı yeniden değerlendirme talebi iletmekle ilgilidir. Sitenize zarar verdiğini düşündüğünüz linkleri temizlemişseniz bir yeniden değerlendirme talebinde bulunmalısınız. Ancak bu durum sadece manuel ceza aldığınızda geçerli olacaktır. Penguin algoritması nedeniyle ceza almışsanız maalesef beklemeniz gerekecektir.

Link problemlerinden kurtulmak isterken kaldıracağınız linklerden sonra yüksek değere sahip linkler elde etmelisiniz. Bu kısım son derece önemlidir çünkü sitenizi kısa sürede toparlamak için kaliteli linklere ihtiyacınız olacaktır.

Penguin Kurtarma Süreci

Google’ın verdiği manuel cezaların aksine yeniden değerlendirme talebi gerektirmeyen bir ceza biçimi vardır. Penguin algoritması üzerinden ceza almanız durumunda link problemlerini ortadan kaldırmalı ve beklemelisiniz.

Ancak Google’ın Penguin algoritması oldukça nadir güncellenmektedir. İlk olarak 24 Nisan 2012 yılında yayınlanmıştır ve sadece beş defa güncellenmiştir. Bunun nedenle siteler tüm zararlı linklerden kurtulsalar bile uzun bir süre beklemek zorunda kalabilirler.

Nitekim Google tarafından yapılan açıklamalar artık Penguin algoritmasından etkilenen sitelerin zararlı linkleri temizledikten sonra normal yayın hayatlarına dönmeleri için çok daha az bekleyeceklerini ifade etmektedir. Bunun önemli bir gelişme olduğunu kabul etmek gerekir ama şimdilik söz konusu yenilik tam anlamıyla hayata geçirilene kadar yeni algoritma güncellemelerini beklemek gerekecektir. Bu sürecin en yorucu kısmı ise hiç kuşkusuz link temizliğini yapmış olsanız bile kendinizi kurtaramayacak kadar başarılı olamama ihtimalinizin bulunmamasıdır. Temizliğin doğru ve etkili yapılabilmesi için muhakkak tecrübeli bir kişinin durumu gözden geçirmesi önemlidir.

Bu nedenle linklere doğrudan kendi başınıza etiketler koymak yerine biraz daha risk almaya çalışmalısınız. Neyin iyi neyin kötü olduğunu bilmediğiniz durumlarda linkler iyi olsa bile onları kaldırmaya cesaret edebilmelisiniz. Fakat çoğu zaman tavsiye edilen temizleme ve kurtarma işlemi için farklı bir kişinin uğraşmasıdır. Böylece site yayın hayatına olağan bir biçimde devam ederken gerekli temizliği gerçekleştirebilme şansını elde edersiniz.

Google’ın Sevmediği İçerikler

Tıpkı Google’ın sevmediği link türleri olduğu gibi Google’ın sevmediği içerik türleri de bulunmaktadır. Bu içerik türlerinden en önemlileri konusunda aşağıdan yeteri kadar bilgi edinebilirsiniz.

  1. Zayıf İçerik: Eğer sadece birkaç cümlenin yer aldığı yoğun miktarda sayfanız bulunuyorsa bunlar sitenizin önemli bir kısmını kapsıyor demektir. Bu sayfalar zayıf içerik niteliğindedir ve sizin için önemli problem haline dönüşebilir.
  2. Kopya İçerik: Diğer sitelerden içerik alıp üzerinde çok az oynama yaparak içerik kullanma yoluna giden kişiler için bu tür içerikler büyük bir problem haline dönüşebilir.
  3. Ortak İçerik: Sahip olduğunuz içerikleri farklı sitelerde ortak içerik olarak veya gömülü içerik olarak dağıtabilirsiniz. Bu tür içerikler sahip olduğunuz içeriklerin büyük bir kısmını oluşturuyorsa problem yaşayabilirsiniz.
  4. Alıntı İçerik: Alıntı içerikler diğer sitelerden alınan içeriklerin doğrudan kullanılması anlamına gelir. Bu tür içeriklerle sitenize herhangi bir değer katmış olmazsınız ve bunlar kesinlikle büyük bir problemdir.
  5. Doorway Sayfalar: Doorway sayfalar büyük ölçüde arama motoru trafiğini yakalamak ve bu trafiği anlık satışlara dönüştürmek için oluşturulmuş sayfalardır. Bu sayfalar genellikle kötü bir biçimde siteye entegre edilir. Amaç tamamen anlık dönüşüm elde edebilmektir.
  6. Kullanıcıların Oluşturduğu İçerik: Bu tür içerikler düşük kaliteli içeriklerden oluşabilirler. Kullanıcılara yorum veya değerlendirme yapma gibi imkanlar tanırsanız bu iyi bir şeydir ama kalitesiz katkıları denetleme konusunda dikkatli olmalısınız.
  7. Reklamı Yoğun İçerik: Bu içerik türü reklamların yoğun olduğu içeriklerdir. Ziyaretçiler içeriği görmek için reklamın geçmesini beklemeli veya sayfayı alt tarafa indirerek içeriğe ulaşmalıdır. Bunlar yayıncıya gelir açısından katkı sağlasa bile problemli içeriklerdir.
  8. Özgün Olmayan İçerikli Ürün Sayfaları: Bu pek çok markanın yaptığı bir hatadır. Satış yapan sitelerde ürün açıklamaları kısmı mutlaka özgün olmalıdır. Üreticiden gelen tanımları kullanmak içeriğin kalitesiz olmasına neden olmaktadır.

Google sitenizde özgün değerlerin olmasını istemektedir. Sitenize özgün bir şeyler katmadığınız zaman size trafik sağlamak istememektedir. Sitenizin yıllardır var olması veya eşsiz gezinti unsurlarına sahip olması özgün değerlere sahip olduğunuz anlamına gelmemektedir.

Kaliteli içerikler için en iyi örneklerin nitelikleri:

  • Kullanıcıların ilgilendikleri alanda sorularına cevap verebilecek özgün yazılar.
  • Kullanıcılar tarafından sitenize eklenecek ürün değerlendirme yazıları.
  • Kullanıcıların öğrenmek istedikleri bilgileri adım adım sunan videolar.
  • Kullanıcıların dikkatini çeken ve onlarla etkileşim kuran içerikler.
  • Önemli bilgileri ortaya çıkaran veri odaklı yazılar.
  • Uzmanlar tarafından ifade edilen tavsiyeleri ve bilgileri sunan yazılar.

Bunlar sadece belirli örneklerdir ve gördüğünüz gibi Google özel bir şeyler yapmanızı istemektedir. Bir alanda ne kadar fazla rakibiniz varsa oluşturmanız gereken kaliteli içerikler bir o kadar fazla önem kazanacaktır.

Sürekli Olarak İçerik Kalitesini İyileştirmek

Zayıf içerik nedeniyle ceza alındıysa veya Panda algoritmasının etkisinde kalındıysa içerik kalitesinin yükseltilmesi gerekir. Bunun söylenmesi kolay olsa bile gerçekleştirilmesi oldukça zordur. Ancak her ne kadar böyle durumlarda içerik iyileştirilmesi yapmak şart olsa bile her zaman içerik kalitesinin yükseltilmesi öncelik olmalıdır.

Bir siteyi yayına almışsanız düzenli olarak içeriğinin kalitesini kontrol etmelisiniz. Bunun için sitenizde içeriklerle ilgilenen ayrı bir kişinin veya ekibin olması gerekir. Rekabet dolu bu alanda varlık göstermek zorlayıcı olabilir ama Google’ın kaliteli içeriği sevmesi sizi rekabet ortamının içerisinde tutmak için yeterli bir neden olacaktır.

Zamanınızı ve enerjinizi ayırarak sitenizi en iyi noktaya getirmelisiniz. En iyi noktaya geliş kullanıcıya değer kazandırmakla ilgilidir. Elbette bunu yaparken bulunduğunuz pazarda son gelişmeleri takip etmeyi ihmal etmemelisiniz.

Eğer manuel olarak zayıf içerik cezası almışsanız ve problemi ortadan kaldırdığınıza inanıyorsanız atmanız gereken bir sonraki adım yeniden değerlendirme talebi göndermek olmalıdır.

Panda Kurtarma Süreci

Google’ın Panda algoritması Penguin algoritmasından biraz farklıdır çünkü Google açısından ana algoritmanın bir parçası olarak görülmektedir. Bu nedenle gerekli düzenleme ve temizliği yapıp kurtarma sürecini tamamladıysanız sitenizin sorunsuz bir biçimde yayına devam edebilmesi için haftalarca beklemenize gerek kalmayacaktır.

Ancak bu kurtarma sürecinin anında olup bitecek nitelikte olması anlamına gelmemektedir. Sorunları planlı bir biçimde ortadan kaldırmalı ve ardından bekleyip neler olacağını görmelisiniz. Google’ın sitenizi yeniden taraması aylar sürebileceği için çalışmalarınızı hız kesmeden devam ettirmelisiniz.

Penguin algoritmasının etkileri düşündüğünüz zaman çalışmalarınızı sürekli olarak devam ettirmenizin neden önemli olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz. Söz konusu içerik olduğu zaman minimum ile sınırlı kalmamalısınız. İhtiyaç duyduğunuzdan daha fazlasını yapmalı ve yapmaya devam etmelisiniz.

Yeniden Değerlendirme Talepleri

Manuel bir ceza almışsanız ve problemi ortadan kaldırdığınıza inanıyorsanız bir yeniden değerlendirme talebinde bulunmalısınız. Google bir problemi ortadan kaldırdığınızı doğrudan fark edemeyeceği için gerekli bildirimleri kendiniz yapmalısınız.

Yeniden değerlendirme talebinin belirli püf noktaları bulunmaktadır. Bunları özetlemek gerekirse şunlardan söz edilebilir:

  1. Google’ın raporladığı problemi veya problemleri tam anlamıyla ortadan kaldırmadan bir yeniden değerlendirme talebinde bulunmamalısınız. Google’da yer alan yeniden değerlendirme talebini inceleyecek kişi yaptığınız çalışmaları yetersiz bulursa talebinizi reddedecektir. Bu doğrultuda bir sonraki talebinizde çok daha fazla uğraşmanız gerekecektir.
  2. Yeniden değerlendirme talebini kısa ve öz tutmalısınız. Cezayı anladığınızı ve problemi ortadan kaldırmak için iyi niyetinizi ortaya koyduğunuzu ispat etmeye çalışın. Ayrıca sunulan kılavuza bağlı kalacağınızı anlatın.
  3. Ceza aldığınız için söylenmeyin. İşinizi etkilediğinden yakınmayın. Çünkü size verilen ceza onların işine ve kurallarına aykırı davrandığınız için verilmiştir. Google’ın günde binlerce yeniden değerlendirme talebi aldığını unutmayın. Onların sempatisini kazanmadan cezayı kaldırmanız pek mümkün olmayacaktır.
  4. Onların insan olduğunu unutmayın. Yeniden değerlendirme talebini onlarla arkadaş olmak için kullanmamalısınız. Onların vaktini yok yere harcamamalısınız.

Bunlar temel noktalar olmasına rağmen en önemli kural gayet açıktır. Emin olmadan veya her şeyi düzeltmeden yeniden değerlendirme talebi göndermemelisiniz. Ne yaptığınızı bilmiyorsanız bir uzmandan yardım almayı ihmal etmemelisiniz. Eğer bunu dikkate almazsanız kendi vaktinizi ve talebi inceleyecek kişinin vaktini boş yere harcamış olursunuz.

Diğer Ceza Türleri

Diğer Ceza Türleri

Burada yer alan bilgilerin dışında pek çok farklı ceza türü bulunmaktadır. Açıkça belirtmek gerekirse bunların büyük bir kısmı Google’ı kandırmaya çalışmaktan ortaya çıkmaktadır. Bunların herhangi biriyle karşılaşmamanız sizin adınıza çok daha iyi olacaktır. Bir liste yapmak gerekirse şunlardan söz edebiliriz:

  • Sinsi Yönlendirmeler: Bu durum kullanıcılar ile Google’a farklı içerikler göstermeniz durumunda yaşanır. Aynı linkte Google farklı kullanıcı farklı içerik görüyorsa sorun yaşamanız olasıdır.
  • Gizli Metin ve Anahtar Kelime Doldurma: SEO uzmanları SEO çalışmaları kapsamında kullanıcıların göremedikleri kelimeleri kullanmaya alışkındılar. Örneğin beyaz arka planda beyaz renkli yazıyla bunu yapmaktaydılar. Bunun yanında anahtar kelimeleri gereğinden fazla kullanarak Google’ı kandırmaya çalışmaktaydılar. Bunlar artık kolayca fark edilebilmekte ve Google tarafından ceza yaptırımı uygulanmaktadır.
  • Kullanıcı Tabanlı Tekrarlar: Bu mesajla karşılaşmanız için kullanıcılar tarafından içerik üretimine onay vermeniz gerekir. Kullanıcıların ürettiği içerikleri kontrol etmeden yayına almamaya özen göstermelisiniz. Yoksa bu tür sorunlarla boğuşmak durumunda kalabilirsiniz.
  • Sitede Yer Alan Doğal Olmayan Linkler: Diğer yayıncılara link satıyorsanız ve bunu SEO faydasını karşılık para için yapıyorsanız Google bunu fark ederek size doğal olmayan link uyarısı verebilir.
  • Saldırıya Uğramış Site: Site kodlarında üçüncü parti kodlar yer alıyorsa Google sitenize saldırı olduğunu düşünür veya sitenizin ele geçirildiğini varsayarak sizi bu konuda uyarır. Sitenin temelinde kullandığınız yazılımları güncel tutmak bu nedenle önemlidir.
  • İstenmeyen Teknikler: Google sitenizde agresif bir biçimde istenmeyen teknikler kullandığınızı düşünürse sizi bu konuda Arama Konsolu üzerinden bilgilendirir.
  • Sunucu Yönlü Sıkıntı: Sitenizi nerede sakladığınız önemlidir. Eğer bilinmeyen ve aynı zamanda güvenilir olmayan bir sunucu firmasıyla çalışıyorsanız bu konuda uyarı alabilirsiniz.

Özet

Bir cezadan kurtulmak sadece ilk adımı atmaktır. Bunu bir uyarı olarak görmelisiniz. Çünkü bir kez ceza almanız yeniden ceza almayacağınız anlamına gelmemektedir. Gelecekte bu tür problemlere yol açacak davranışlardan uzak durmalısınız.

Ancak artık bunun ötesini düşünmelisiniz. Cezadan kurtulmak için yaptıklarınız sizi doğru yola sokacaktır ve nasıl devam etmeniz gerektiğini artık daha net görebilirsiniz. Zayıf içerikle ilgili probleminiz varsa zamanınızı ve enerjinizi kaliteli içerik üretmeye ayırmalısınız. Linklerle ilgili sorununuz varsa yüksek kaliteli link edinmeye çalışmalısınız. Böylece yeniden trafik kazanmaya başlayabilirsiniz.

İşinizi Hızla Büyüten Performans Garantili SEO Çalışması hizmet sayfamı ziyaret ettiniz mi? Yeni Nesil SEO çalışmaları için: seouzmani.info/seo-calismasi bağlantısını şimdi takip edin!

Furkan GÖKÇÖL

Zamanın başlangıcında kendimi acil sağlık sektöründe geliştirmiştim. Ancak tam şu anda dijital pazarlama ve özellikle de arama motoru optimizasyonu konusunda kurumsal firmalara ileri düzey çözümler sunuyorum. Bütün bu yoğun serüvene istinaden şu an Nişantaşı Üniversitesi'nde Yeni Medya son sınıf; Psikoloji üçüncü sınıf öğrencisi olarak akademik hayatıma devam ediyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu